martes, 9 de noviembre de 2010

RODAMOTS

1- autumne (m)

·Tardor; estació de l'any, entre l'estiu i l'hivern, que, a l'hemisferi nord, comença el 23 de setembre, a l'equinocci de tardor, i acaba el 21 de desembre, al solstici d'hivern, i a l'hemisferi sud comença el 21 de març i acaba el 21 de juny.

·[Etimologia — Del llatí autumnus, 'tardor'.]


2- antull (m)

Capritx.«Car totes van | ab grans entulls, | pompes, ergulls | vanes despeses», diu Jaume Roig a l'Espill (s. XV).

[Etimologia — Del llatí ante oculum, 'davant de l'ull'.]


3- latria (f)

Adoració.

[Etimologia — Del llatí tardà latria, i aquest, del grec latreía, mateix significat. D'aquest mot es deriven també egolatria, 'adoració de si mateix', idolatria, 'culte donat als ídols', i zoolatria, 'adoració o culte als animals'.]


4- foradada (f)

Túnel.

[Etimologia — De foradar, de forat, del llatí foratus, 'perforació', derivat de forare, 'foradar'.]


5- hodiern -a (adj)

Del dia d'avui, del temps present.

[Etimologia — Del llatí hodiernus, mateix significat, d'hodie, 'avui' (resultant de la composició deho, per hoc, més die: pròpiament 'en aquest dia'), evolucionat en oie en llatí tardà i origen de les formes vui, hui i avui.]



PERSONATGES

Agustí Bartra(1908 - 1982)

Poeta, narrador i dramaturg. Va nèixer a Barcelona, va treballar a una empresa tèxtil sabadellenca. El 1934 va omençar a treballar com a redactor i corrector de textos per al Pla de la Ciutat de Barcelona. Va obtenir el seu primer premi literari, a un concurs de contes que convocava l’Ateneu Enciclopèdic Popular. El 1936 va publicar el seu primer llibre, el recull de contes L'oasi perdut i el 1938 va publicar el seu primer llibre de poemes, Cant corporal.


Pius Alibek

Nascut a l'Irac, pertany a la minoria siríaco-caldea, és de religió cristiana i té l'arameu de llengua materna. Està a Barcelona des del 1981. Acaba de publicar un relat autobiogràfic, 'Arrels nòmades', en què explica la seva vida a l'Irac fins als vint-i-sis anys.
Ha escrit el llibre en català perquè és la llengua amb què parla a les filles, perquè coneguin aquell Irac que no tornarà mai més.


Joan Barril

Arnold Schwarzenegger, ha decidit que els llibres desapareguin de les escoles. Posa en dubte els innombrables avantatges dels sistemes digitals. Probablement, els llibres tradicionals continuaran sent una bonica eina de la transmissió del saber, de la història i de la bellesa. La veritat llibresca exigeix almenys un altre llibre per rebatre-la. Amb la pantalla, sabem. Amb el llibre, aprenem a saber.`


Eugeni Xammar (1888-1973)

Va nèixer a Barcelona.
Periodista, diplomàtic i traductor.
Va ser corresponsal a París, Ginebra i Berlin, on va viure i narrar per al diari de Madrid "Ahora". Durant la guerra civil espanyola va estar treballant a la premsa de l'ambaixada republicana a París.
Va morir a l'Ametlla del Vallès.
















No hay comentarios:

Publicar un comentario